Alla inlägg den 9 april 2009

Av Jenny - 9 april 2009 20:03


Är du rädd för att bli gammal och skröplig? Jag kan inte påstå att det är något som jag ser fram emot.. Jo, om jag fortsätter att hålla mig någorlunda frisk och vital och om jag inte behöver leva mina sista år i ensamhet, så känns det okej att bli gammal.. Kom förresten på en sak som jag vill ha åstakommit för att känna mig nöjd innan det är dax att checka ut från detta jordeliv. Jag vill få uppleva lyckan av att bli mamma. För mig är det meningen med livet. :-)


Idag var jag och mamma och hälsade på min kära mormor på hennes äldreboende. När vi kom ut från hissen kom mormor emot oss i korridoren, ledd av en sköterska. Mormor hade bajsat på sig. Det är mycket vanligt att man blir urin- och/eller avförings-inkontinent när man drabbas av sjukdomar som demens (min mormor är dement), ms, parkinson och stroke. Musklerna försvagas helt enkelt. Vi följde med mormor och sköterskan till mormors rum där sköterskan hjälpte mormor att tvätta henne ren i badrummet. Mamma och jag väntade utanför. Undras vad mormor hade stoppat i sig, för den stanken var inte att leka med.. :-S


När mormor kom ut igen från badrummet överlämnade vi lite påskpresenter. Hon fick en påse med små kexchokladbitar som hon är så förtjust i, hon fick ett inramat kort på oss alla tre (jag, mamma och mormor) och en ny bh. När mormor skulle beskriva vilka som var på kortet, sa hon att där är Jackie och Jenny. Istället för att säga att det är ni, vilket ju skulle ha varit det normala sättet att uttrycka sig.. Ibland kan mormor fortfarande se sambandet mellan ett kort och en verklig person, men inte alltid.


Jag tog mormor under armen och gick tillsammans med mamma bort till matsalen där flera av dom andra inneboende satt. Det känns alltid speciellt inombords när jag befinner mig på mormors boende. Det är en sån annorlunda miljö mot vad man är van vid. Allting är lugnt. Dom äldre sitter tillsammans runt borden, antingen i vanliga stolar eller i rullstolar. Dom pratar inte så mycket med varandra. Dom flesta har redan tappat talförmågan. Mormor är en av dom piggaste.


Jag och mamma överräckte en påskpresent till personalen och alla dom andra boende på mormors avdelning. Vi hade beställt 8-9 cd-skivor från Ginza på nätet med gamla artister som Harry Brandelius, Göingeflickorna, Ernst Rolf, m.fl Vi tänkte att detta är ju musik som de äldre förhoppningsvis känner igen från ungdomens dagar. Mamma hade tidigare varit i kontakt med enhetschefen och sett till att det hade införskaffats en ny cd-spelare, ty den gamla hade sagt godnatt. Personalen blev glad för skivorna och tackade så mycket för omtanken.


Mamma satte på en av låtarna. "Vita Syrener" heter den. Enligt mamma var det mormors gamla favoritsång som hon lyssnade på ofta som ung. Mormor kände igen sången som spelades upp från högtalarna. Jag satt där bredvid mormor och blev så gråtmild. Hoppas ingen såg att mina ögon var alldeles blanka.. Vi fikade tillsammans och fortsatte att lyssna på gamla visor och låtar.


Jag, mamma och mormor sjöng med vissa strofer här och där som vi kunde. Vi klappade takten ibland och vaggade fram och tillbaka när det spelades upp en vals. 1-2-3, 1-2-3, tänk om gamlingarna fortfarande varit så pass rörliga att dom hade kunnat tagit en svängom tillsammans. Det hade säkert varit trevligt för dom.


Mittemot mig satt en gammal farbror. Hans kinder var insjunkna och blicken fjärran. Händerna var mycket rynkiga och ovanpå dom hade han stora blåmärken (undras hur dom uppkommit? Misstänker att huden lättare får blåmärken när man är äldre.. Den är skörare lixom). Flera av hans naglar såg konstiga ut.. jag tror han hade nageltrång. Den här lille bräcklige farbrorn hade en mjuk docka sittandes i sitt knä. Han tittade ibland på dockan och lutade den mot sitt ansikte och pussa den på munnen. Ibland förde han sakta sin hand till dockans huvud och klappade den.. Dessa kärleksfulla gester berörde mig verkligen. Lille gubben då..


En liten tant satt snett bakom mig vid ett annat bord. Hon pratade inte heller. Jag har alltid tyckt att hon ser söt ut. Hon ser bortkommen ut. För det mesta har hon inte ro att sitta stil. Det hade hon inte i dag heller. Sakta, sakta reser hon sig upp från bordet och börjar långsamt gå runt. Hon har inget mål. Hon för sakta det ena benet efter det andra framåt. Rätt var det är kommer hon fram till en vägg, då byter hon riktning och fortsätter. Hon ser ut som en ledsen hundvalp på något sätt.. Precis som om hon har sålt smöret och tappat pengarna.. Hon lever i sin egen lilla värld. Undras vad hon tänker på? En av sköterskorna kommer fram till henne och kramar om henne, den lilla dementa tanten..


Mamma går iväg för att lämna mormors tjocka vinterjacka nere i källaren. Samtidigt hämtar hon upp mormors vårjacka. Under tiden håller mormor och jag på och skojar med varandra. Mormor är skön på det viset, hon har inte tappat sitt sinne för humor. Hon försöker att skojnypa mig. Ujuj, vad mormor är stark i nyporna må ni tro! Det gäller att se upp, för hon har inte riktigt koll på hur hårt hon egentligen tar i. Ibland ska hon daska till en i baken - på skoj alltså. Hon är rolig hon, mormorgumman. *smile* När vi satt vid bordet idag provade vi att bryta arm med varandra. Nu tog jag inte i allt vad jag kunde, men närpå ska ni veta! Mormor är fortfarande ruggigt stark i armarna!


Haha! Appropå att vara stark. Jag kom plötsligt ihåg något som mormor brukade göra när hon och jag satt på hennes balkong när jag var liten. Hon satt i sin badenbaden-stol och jag satt på golvet och lekte. Då kunde hon rätt var det var nypa mig med sina tår! Tihi, jag minns att jag inte tyckte att det var så roligt, för hon nöp till så hårt. Riktigt starka tåmuskler hade hon! Efteråt så skrattade hon så gott. Hon gjorde det ju bara för att skoja med mig. Min kära lilla mormor. Älskar dig - alla dar!  <3


Efter ett tag sa vi glad påsk och hejdå till mormor och begav oss hemåt i min bil igen.


Nu ska jag ta och packa min lilla bag. Imorgonbitti ska jag hämta upp min väninna Mia och så ska vi bege oss till Skinnskatteberg tillsammans. Där ska vi tillbringa ett dygn på ett herrgårds-spa. Det ska bli såå sköönt! *längtar* Jag berättar mer om det när jag kommer hem igen. Har redan lagt fram kameran som ska med. :-)


Jag vill avsluta detta inlägg med att önska alla mina läsare EN RIKTIGT TREVLIG PÅSK! Lägger även upp en låt som jag är nyfiken på att både foxa och bugga till. :-P


Kramisar på er!


Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards